AkkerbouwAchtergrond

Tarwe nieuwe oogst op 185 euro per ton

Sint Jacobiparochie – Graanhandel George Pars biedt telers 185 euro per ton tarwe voor levering in augustus 2011. Het komt zelden voor dat zo vroeg vóór de nieuwe oogst al dergelijke hoge prijzen worden geboden voor tarwe.

De prijs geldt voor levering aan het pand van de graanhandel in het Noord-Friese Sint Jacobiparochie, zegt directeur Jelte Pars. “De tarweprijs ligt nu voor levering uit de schuur rond de 210 euro. Er zijn geen tekenen dat de tarweprijs dit seizoen veel zal dalen, omdat de vooruitzichten wereldwijd lang niet allemaal positief zijn. Daarom kunnen we nu al 185 euro bieden voor de nieuwe tarweoogst. De eerste telers hebben voor die prijs een deel van hun nieuwe oogst al verkocht.”

De HPA-notering voor voertarwe steeg deze week naar 226 euro per ton. In Frankrijk wordt 243 euro voor maaltarwe betaald, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “De prijzen stijgen omdat Australië veel voertarwe en weinig maaltarwe produceert. In heel de wereld zie je dat de graanprijzen een stijgende tendens hebben.”

Volgens de woordvoerder zijn de vooruitzichten voor de nieuwe graanoogst minder gunstig. “In het voorjaar van 2008 stond het graan er wereldwijd goed voor. Nu zie je dat in Rusland 4 miljoen van de 16 miljoen hectare wintergraan kapot is gevroren. In de VS staat de wintertarwe er minder goed voor dan in andere jaren. Australië kampt met veel regen. Op veel plaatsen in de wereld is minder wintergraan gezaaid door slecht weer. In Nederland is pas 65 procent van de wintertarwe gezaaid. Het is nog vroeg in het seizoen. Maar de eerste tekenen zijn wat betreft de graanproductie een stuk minder positief dan in het voorjaar van 2008.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin