AlgemeenNieuws

Tariefsverlaging heffing groenten

Zoetermeer – De sectorcommissie groenten en fruit van het Productschap Tuinbouw (PT) geeft een positief advies over de tariefverlaging van de heffing op sommige vollegrondsgroenten. De sector wil dat de tarieven met ongeveer 10 procent worden verlaagd.

Het onderwerp komt op 25 januari ter sprake op de bestuursvergadering van het PT. Zodra de tariefsverlaging wordt vastgesteld geldt een terugwerkende kracht tot 1 januari 2011. De verlaging geldt dus voor het hele kalenderjaar.
Gemiddeld bedraagt de verlaging 10 procent per gewassoort. Er is een lijst samengesteld van ruim vijftig groentesoorten.

De impact van de tariefverlaging is het grootst bij de duurste producten. Dat zijn volgens de lijst aardbeien ’productie’, waarvan de heffing van € 91,57 naar € 82,41 per hectare gaat.
Ook bij andijvie, Chinese kool, knolvenkel/venkel, courgette, radichio rosso, rabarber en bleekselderij gaat de heffing flink omlaag. Ook telers van bijvoorbeeld bloemkool, boerenkool, winterpeen, prei, witlofwortelen, diverse kruiden en rode en witte kolen kunnen rekenen op minder af te drgaen kosten aan het Productschap Tuinbouw.
De tarieven voor de algemene heffing blijven ongewijzigd.

De LTO vakgroep vollegrondsgroente meldt dat het er, gezien het draagvlak voor uitvoering in de sector, op rekent dat het voorstel voor verlaging van de bijzondere heffing vollegrondsgroente voorspoedig wordt afgehandeld.