AlgemeenNieuws

Syngenta schikt voor 105 miljoen dollar met waterbedrijven

Bazel – Syngenta betaalt waterbedrijven in Illinois 105 miljoen dollar (83,7 miljoen euro) in ruil voor het afblazen van een juridische actie gerelateerd aan de herbicide Atrazine. Het bedrijf blijft de herbicide, die in de EU sinds 2004 is verboden, vermarkten en ontkent negatieve gevolgen van Atrazine voor mens of milieu. Meer dan een derde van het bedrag wordt door de advocaten van de waterbedrijven gedeeld.

De Zwitserse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen stelt dat het middel gebaseerd is op “wetenschap van wereldklasse”. Syngenta is de grootste producent van bestrijdingsmiddelen wereldwijd. De aanklagers erkennen in een verklaring niet te weten van eventuele nieuwe studies die wijzen op negatieve gevolgen van het aanwenden van Atrazine. In de EU is het middel verboden vanwege grondwatervervuiling. Ook in bepaalde districten van de Amerikaanse staat Wisconsin is aanwending niet toegestaan.

De schikking betekent volgens Syngenta dat de winst per aandeel met 0,50 dollar gedrukt zal worden. De Zwitserse bank Crédit Suisse gaat voor het lopende jaar uit van een winst voor Syngenta van 22,55 dollar per aandeel. Syngenta maakte eerder deze maand een studie bekend waaruit zou blijken dat Atrazine jaarlijks voor de Amerikaanse landbouw 4,8 miljard dollar waard is. Gebruik van het middel leidt volgens de rapporteurs tot hogere opbrengsten van mais, sorghum, en suikerriet.

Beheer
WP Admin