AlgemeenNieuws

Supermarkten nog voorzichtig met groente rond Moerdijk

Doetinchem – Het vrijgeven van groente uit percelen van buiten de straal van 10 kilometer noordwaarts van Moerdijk leidt nog niet tot een volledige normalisatie van de handel. Dat blijkt uit een rondgang.

Een Nederlandse supermarktketen laat weten nog geen product uit het gebied direct buiten de straal van 10 kilometerte zullen bestellen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. ”We willen alle risico’s uitsluiten”, stelt een agf-manager. Voor een toelichting verwijst hij naar inkooporganisatie Superunie.

Superunie stelt desgevraagd dat het leden zijn die zelf beslissen. ”Superunie werkt met bijvoorbeeld verschillende leveranciers van spruiten. Het is aan hen om te bepalen met welke ze werken. Het kan ook zijn dat ze een gebiedsuitsluiting vragen.”

Albert Heijn staat wel weer product toe uit gebieden buiten de tien kilometer. Een woordvoerder stelt desgevraagd dat het om twee soorten sla gaat van één kasteler waarmee het vaste contracten heeft. Albert Heijn voert geen extra controles in voor dit product.

Plus neemt ook weer sla en andijvie op uit het vrijgegeven gebied. Plus vraagt wel extra onderzoek op deze producten van leveranciers. Plus blijft spruiten uit Zeewolde afnemen en koopt alleen rond Moerdijk in bij acties. ”We zullen bij de eerstvolgende actie kijken of dat weer kan.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel adviseert leden om het advies over groente van de autoriteiten over te nemen. Aanvullende maatregelen, zoals monitoring op stoffen acht CBL onnodig.