PluimveeNieuws

‘Supermarken vertragen Kip van Morgen’

IJsselsteyn – LTO/NOP is niet tevreden met de voortgang die wordt gemaakt met de invoering van de Kip van Morgen. Voorzitter Eric Hubers verwijt de verschillende supermarktpartijen dat ze de vaart uit het proces halen en vertragingstactieken toepassen.

Hubers: “We hebben dit voorjaar een overeenkomst gesloten over de Kip van Morgen, de duurzamere kip die de supermarkten in de schappen willen leggen. Dat heeft best veel inspanning gekost om dat voor elkaar te krijgen, vooral ook bij de primaire sector. Nu blijkt dat de Nederlandse pluimveesector vrij snel deze stappen kan zetten en invulling kan geven aan de eisen die aan de Kip van Morgen worden gesteld zie je de supermarkten terug krabbelen.”

Volgens Hubers wordt er een situatie gecreëerd, waarbij de verschillende supermarktpartijen kunnen shoppen in de rij voorwaarden voor de duurzame kip. De ene partij kan het accent leggen op extra ruimte voor de dieren, een andere partij kan nadruk leggen op bijvoorbeeld milieuvoorwaarden en pas in 2020 zullen alle partijen aan alle voorwaarden, waaronder ook het gebruik van traag groeiende rassen voldoen. “Alle partijen kunnen naar eigen believen de zaak invullen en als producenten hebben we daar niets aan, aldus Hubers. De NOP-voorman ziet bovendien het gevaar dat supermarktpartijen in het buitenland de duurzame kip gaan betrekken, en dat de Nederlandse producenten worden gepasseerd.

Marc Jansen, directeur van supermarktorganisatie CBL, reageert verbaasd op de kritiek van Hubers. “We zijn bezig met de uitwerking van de afspraken. Er worden stappen gezet in goed overleg ook met de primaire sector.” Jansen bevestigt dat de supermarkten geen exclusiviteit kunnen garanderen voor Nederlandse producenten. Woordvoerders van 2Sisters Storteboom en Plukon geven aan dat er sprake is van constructieve gesprekken, en dat er sprake is van een voortgaand proces.

Beheer
WP Admin