AkkerbouwAchtergrond

Suikerprijs naar hoogste niveau sinds half april

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen steeg maandag naar het hoogste niveau sinds half april.

Het augustuscontract noteerde aan het eind van de dag $595,30 per ton. Gisteren steeg de prijs gedurende de handelsdag tot ruim boven de 600 dollar.

De stijging is opmerkelijk omdat analisten de laatste maanden de oogstverwachtingen voortdurend verhoogden. De productie valt hoger uit dan het verbruik. De International Sugar Organisation (ISO) verwacht dat de wereld volgend seizoen 2012/2013 een overschot heeft van 4 miljoen ton suiker. Dit seizoen 2011/2012 valt de productie 6,5 miljoen ton hoger uit dan het verbruik. De grote beschikbaarheid zet de suikerprijs onder druk, verwacht de ISO.

Veel landen melden hogere producties, zoals Brazilië, Australië, Thailand, China, Mexico en India. Dat zijn allemaal grote suikerproducenten. Alleen de EU en Rusland produceren volgend seizoen minder suiker, maar vorig seizoen gaf een recordproductie in beide landen.

Dat de prijs toch stijgt komt doordat het verbruik nog harder toeneemt dan de productie. Het Australische overheidsbureau verwacht dat de wereld volgend seizoen zelfs ruim 10 procent méér suiker nodig heeft dan dit seizoen.  Bovendien regent het veel in Brazilië waar de suikerrietoogst volop aan de gang is. Veel regen betekent een daling van het suikergehalte in het riet. En de Braziliaanse regering overweegt om de belasting op ethanol te schrappen waardoor het interessanter wordt om ethanol te produceren dan om suiker te exporteren. En als klap op de vuurpijl bestellen moslimlanden veel suiker met het oog op het suikerfeest na afloop van de vastenmaand ramadan. Prognose: prijs stijgt

Beheer
WP Admin