AkkerbouwAchtergrond

Suikermaatregelen stemmen iedereen tevreden

De Europese Commissie heeft twee kampen in de EU tevreden gesteld.

De Europese suikerindustrie kan dit seizoen 500.000 ton goedkope surplussuiker verkopen als dure consumptiesuiker. En er komt een importquotum van 300.000 ton suiker zonder invoerheffing. Daar zijn de suikerraffinaderijen in lidstaten zonder bietenteelt erg blij mee.

De Commissie heeft deze week dit besluit genomen omdat de EU dreigt af te stevenen op een tekort van 1 miljoen ton suiker aan het eind van dit seizoen (1 oktober). Het is nooit eerder gebeurd in de geschiedenis dat de EU onvoldoende suiker produceert voor eigen gebruik.

De Commissie heeft gekozen voor een invoersysteem met een vaste hoeveelheid suiker zonder invoerheffing. De Commissie was eerst van plan een tender te openen waarop bedrijven konden inschrijven tegen welk invoertarief ze suiker wilden importeren. De Commissie heeft toch gekozen voor een importquotum met een nul-heffing omdat dit gemakkelijker is uit te voeren. Bovendien kan de Commissie aan het eind van het seizoen het importquotum eenvoudig verruimen mocht er een tekort dreigen. De verruiming moet er waarschijnlijk wel komen, want een extra consumptiehoeveelheid van 500.000 ton en een extra importquotum van 300.000 ton is niet genoeg om het verwachte tekort van 1 miljoen ton volledig op te heffen.

Gewoonlijk is de heffingsvrije invoer van suiker beperkt tot een kleine groep ontwikkelingslanden. Het extra importquotum kan worden gevuld door alle derde landen. Dat maakt het waarschijnlijk dat er meer suiker in de EU komt. Nu kan ook een grootproducent als Brazilië voedingssuiker verkopen in de EU. Bovendien is import gemakkelijker nu de wereldmarktprijs de laatste weken daalt. De wereldmarktprijs lag tot begin februari al maanden boven de suikerprijs in de EU. Daardoor is er weinig suiker in de EU ingevoerd uit die groep ontwikkelingslanden, wat het tekort in de EU verklaart.

Deze maand is de suikerprijs sterk gedaald op de wereldmarkt. Op 2 februari werd nog een recordprijs betaald op de Londense termijnmarkt van € 844,50 per ton witsuiker. Donderdagavond sloot het eerst aflopende suikercontract in Londen op 705 euro.

Beheer
WP Admin