AlgemeenNieuws

’Subsidie weidevogelbeheer Maatpolder behouden’

Utrecht – LTO Noord Utrecht, de agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap, Landschap Erfgoed Utrecht en Vereniging Natuurmonumenten doen een dringend beroep op de provincie Utrecht om ook in 2012 over de brug te komen met subsidie voor het weidevogelbeheer in de Maatpolder in Eemnes.

Boeren in de Maatpolder zorgen al jaren, samen met de weidevogelvrijwilligers en Natuurmonumenten, voor de weidevogels in dit gebied. De boeren en vrijwilligers hebben een eigen beheerssystematiek ontwikkeld met zeer goede resultaten, aldus LTO Noord Utrecht. Legselbescherming met voldoende lang gras zijn de kern van die samenwerking. Hierdoor is een voor Nederland uniek gebied ontstaan. Nergens zijn er zo veel weidevogels als in de Maatpolder, aldus LTO Noord.

De agrarische natuurvereniging heeft dit maatwerk ontwikkeld en de provincie Utrecht heeft daarvoor in 2010 en 2011 subsidie betaald. In 2011 ging dat om een bedrag van 60.000 euro voor dit gebied. Over de subsidie voor 2010 en 2011 is heel veel te doen geweest. De boeren moesten heel lang wachten op de besluitvorming door de provincie, aldus LTO Noord.

De provincie wil dit maatwerk voor weidevogelbeheer nu opnemen in een landelijke regeling voor agrarisch natuurbeheer. Dat kan pas in 2013. Voor 2012 zal waarschijnlijk geen bijdrage verkregen kunnen worden.

Voorzitter Warmelt Swart van Ark & Eemlandschap: ”Recent werd duidelijk dat er voor 2012 waarschijnlijk helemaal geen vergoeding komt. De boeren in het gebied hebben er nu even de buik vol van. Als protest hebben ze de vrijwilligers die de nesten markeren de toegang tot hun land voorlopig geweigerd. Als organisaties doen we een dringend beroep op de provincie, om voor 2012 snel iets te regelen.”

Beheer
WP Admin