AlgemeenAchtergrond

Stroomvoorziening Brazilië komt weer op gang

In het zuiden van Brazilië is de stroomvoorziening na een urenlange storing weer grotendeels in orde.

In andere delen van het land moeten de inwoners nog even wachten op elektriciteit. Miljoenen Brazilianen werden gisteravond getroffen door een stroomstoring.

De stroom viel uit door een probleem bij een waterkrachtcentrale op de grens van Brazilië en Paraguay. Hoe dat probleem ontstond, is niet duidelijk. Volgens het nationale elektriciteitsbedrijf was er sprake van een domino-effect, waardoor meer dan 17.000 megawatt stroom verloren is gegaan.

Onder meer in de twee grootste steden, Sao Paulo en Rio de Janeiro, was het urenlang pikdonker. Ook in andere regio’s, zoals de Minas Gerais en Espirito Santo in het zuidoosten, de centrale staat Goias en de staat Mato Grosso do Sul in het zuidwesten, was de stroom uitgevallen. Volgens een lokaal radiostation zouden ongeveer 50 miljoen mensen last hebben gehad van de storing, een kwart van de Braziliaanse bevolking.

De Itaipu-waterkrachtcentrale verzorgt 20 procent van de Braziliaanse stroomvoorziening en 90 procent van die van Paraguay. Ook in Paraguay viel de stroom massaal uit, maar duurde de storing slechts een kwartier.

Beheer
WP Admin