AlgemeenAchtergrond

Stront aan de komkommer

De Ehec-bacterie zaait paniek en toont de groeiende kwetsbaarheid van de landbouw.

Hoe de knapperige komkommer zijn onschuld verloor? Eind mei slaat de paniek toe rond Hamburg. Het aantal slachtoffers besmet met de giftige Ehec-bacterie neemt snel toe, maar de bron kunnen de Duitsers niet vinden. Het volk eist snel zekerheid. Het Hamburger hygiëne-instituut roept dan maar dat besmettingen met Ehec – een gevaarlijke variant van de gewone darmbacterie E. coli – veroorzaakt zijn door het eten van komkommers uit Spanje. Koeienmest op die komkommers zou de oorzaak zijn. Al snel staan ook Hollandse komkommers in het verdachtenbankje, en ook andere groentesoorten als tomaten en sla volgen. Na vlees en eieren is nu zelfs groente verdacht.
Koeienmest op komkommers…
Wie een beetje verstand van zaken heeft, weet dat deze hoog en droog groeien in ‘steriele’ kassen. De kans dat ze met verse koeienmest in aanraking komen is nihil. Dan eerder een vollegrondsgroente als spinazie of sla. Die worden ook in de omgeving van Hamburg geteeld en lokaal verkocht. En in Duitsland wordt drijfmest, een potentiële verblijfplaats van de Ehec-bacterie, nog met een ketsplaat uitgewaaierd.
Dat groenten uit Nederland of Spanje niet de oorzaak zijn, is later ook bevestigd. Maar het kwaad is dan al geschied. De hele export ligt plat. De telers zijn de klos en voelen hun toenemende kwetsbaarheid. Door de ver doorgevoerde specialisatie zijn agrariërs zeer afhankelijk van één gewas, dat ook nog eens voor een groot deel in de export gaat.
Er valt weinig méér aan te doen dan te blíjven zorgen dat wij wat betreft teelt- en verwerkingstechnieken voorop blijven lopen. Dat we de lat zo hoog mogelijk leggen voor eisen aan de voedselveiligheid, en deze ook naleven. Want was Hollandse sla wél de bron geweest door een spetterende giertank, dan was er pas echt voor lange tijd stront aan de knikker. Waarschijnlijk waait het nu vrij snel over.

Beheer
WP Admin