AkkerbouwAchtergrond

Stress met de kers!

Langdurige regenval verstoort de pluk van onze ‘Debreceni’-kersen. Stress!

De vroege kersensoort ‘Érdi’ stond op 12,5 hectare en was op vrijdag 19 juni van de bomen af. Op die 12,5 hectare grond stonden bomen variërend van 5 tot 8 jaar oud. De gemiddelde opbrengst was 13 kilo kers per boom. Met een gemiddelde prijs van 60 forint (HUF) per kilo (exclusief btw) is dat 780 forint per boom, oftewel 312.000 forint per hectare. De kosten voor het plukken, verpakking, transport zijn er al van af. Deze opbrengst moet dus de kosten voor het werk gedurende het seizoen vergoeden. Een berekening leert dat grofweg €600 per hectare overblijft. Dit is exclusief de basis hectaretoeslag (circa €140) én extra toeslag voor kersenteelt die voldoet aan een hele serie eisen. Die extra toeslag is vastgesteld op €550 per hectare. Daar moeten we ons nu voor inschrijven, en dan loopt die regeling de komende 5 jaar.

Vertraging van kersenoogst door regen, regen, regen

Direct na de oogst van de Érdi was het de planning om te starten met de oogst van de Debreceni. De eerste week met de hand plukken, daarna met de schudmachine. Echter, de start wordt flink vertraagd door regen, regen, regen. Men verwacht hier in Hongarije de hele week regen, weliswaar ‘zachte’ regen, maar ik ben er niet gerust op wat het effect op de kwaliteit van de kersen zal zijn. Het met de hand plukken kunnen we vergeten, want de tijdsdruk neemt toe door de rijpheid van de kersen. De Debreceni staat bij ons op 20 hectare, en staat er (althans tot nu toe) goed bij. Dus de spanning neemt toch wel een beetje toe. Stress met de kers!

Spuiten om kersen te ‘verouderen’

Om de kersen met de schudder te kunnen oogsten, hebben we zeven dagen vóór aanvang van het schudden de bomen met een chemische substantie gespoten. Hierdoor ‘verouderen’ de kersen en vallen ze makkelijker van de boom af. Overigens een heel nauwkeurig klusje, want met een overdosering valt ook al het blad van de boom en is direct de oogst voor volgend jaar verknald… De eerste hectares zijn op 19 juni gespoten, dus uiterlijk 27 juni moeten we aan de bak. Géén keuze!

800 bomen per dag leegschudden

Een team van zeven mensen zal naar verwachting 600-800 bomen per dag leegschudden. Daarnaast is er een voorwerker die alles in de gaten houdt, en tevens met de quad en aanhanger eventuele extra bakken bij de bomen zet. Weliswaar zijn er in de vroege ochtend al lege kunststofbakken bij de bomen gezet, maar zo af en toe heb je toch extra bakken nodig. De quad met aanhanger wordt ook gebruikt om de mensen tijdens de pauzes richting de ‘eetzaal in open lucht’ te rijden (zie foto’s).
Ik houd u op de hoogte van de voortgang met de pluk van de Debreceni, zodra het weer dit toelaat.

Foto’s: Ronald Scholten

Beheer
WP Admin