AkkerbouwNieuws

‘Strengere koelregels komen te snel’

Apeldoorn – Agrarisch ondernemers en koelbedrijven zijn zich er onvoldoende van bewust dat het gebruik van milieuonvriendelijke F-gassen (synthetische koudemiddelen) in koelinstallaties vanaf 1 januari 2015 in hoog tempo gefaseerd wordt verboden.

“Uitstel is noodzakelijk.” Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude (KNVvK). Koelende bedrijven in de agrarische sector hangt een drastische verandering boven het hoofd, waarschuwt Steven Lobregt, vicevoorzitter van de KNVvK. Bij een storing of defect mag de installatie niet meer worden bijgevuld met het oude middel. Vervanging van de installatie en gebruik van natuurlijke koudemiddelen is dan noodzakelijk.

Lobregt maakt zich zorgen over de gevolgen van de strengere wetgeving voor de agrarische sectoren, grootgebruikers van F-gassen. “Over anderhalf jaar gaat de strengere wetgeving al in. Dat betreft een miljoen boereninstallaties in Nederland bij bijvoorbeeld vrieshuizen, bollenkwekerijen, akkerbouwbedrijven, fruittelers en melkveehouders.”

Als het middel dat een ondernemer gebruikt om te koelen verboden wordt, moet hij bij een storing of defect een compleet nieuwe installatie aanschaffen om de natuurlijke middelen te kunnen gebruiken. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de druk die wordt veroorzaakt of explosiegevaar. “Dat zijn enorme investeringen.”

Alternatieven voor synthetische middelen zijn er in de vorm van onder andere ammoniak, co2 en propaan. Deze zijn dankzij moderne technieken praktijkrijp, maar worden volgens Lobregt nog niet aangeboden. “F-gassen zijn het makkelijkst in gebruik en relatief goedkoop. Daarom is het ook zo’n groot milieuprobleem geworden. Voor het toepassen van natuurlijke middelen zijn beter geschoolde monteurs nodig en die hebben de meeste bedrijven niet.”

Lobregt adviseert de agrarische sector zich in de materie te verdiepen. “Ik weet niet waarom, maar de sector toont hier geen enkele interesse in. Wellicht geloven ze niet dat het zo’n vaart zal lopen, maar dat doet het dus wel. Als je een nieuwe installatie koopt, weet dan dat de toepassing van F-gassen eindig is. Verdiep je erin en wees kritisch.”

De KNVvK hoopt nog invloed uit te kunnen oefenen op het aanstaande beleid.

“De politiek gaat nu hard tekeer en dat is helemaal terecht”, vindt Lobregt. “Maar de boer gaat het gelag betalen, want die kan niet zomaar veranderen van koudemiddel. Ze gebruiken dure installaties. Dit vraagt om een goede voorbereiding en daarvoor is uitstel van de nieuwe wetgeving noodzakelijk. Misschien kan er voor de voedingsmiddelensector een uitzondering worden gemaakt. Om deze wetgeving te laten slagen, moet het een reële kans krijgen.”

Leveranciers van koelinstallaties, zoals Mueller, Tolsma en Omnivent, melden dat ze de natuurlijke koudemiddelen allang adviseren.