AkkerbouwAchtergrond

‘Stop met snijden pootgoed’

nVWA: pootgoedtelers moeten stoppen met werk voor derden en met pootgoed snijden.

Opnieuw zijn er gevallen van ringrot geconstateerd. Dit keer in Flevoland, onder meer op een bedrijf dat pootgoed verwerkt voor derden en ook pootgoed snijdt. Voor Frans Janssen, sectormanager akkerbouw bij de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) reden om pootgoedtelers te waarschuwen. „We zien dat de ringrotbesmettingen de laatste jaren gerelateerd zijn aan bedrijven die ook diensten voor derden doen. Dit is zeer riskant.”

Is ringrot zo gevaarlijk? We zien de symptomen nooit.
„Ringrot is een ziekte waarvan in het verleden is vastgesteld dat deze potentieel zeer schadelijk is. Zo schadelijk dat een quarantaine-aanpak gerechtvaardigd is. Daardoor komen de symptomen gelukkig niet voor in Nederland.”

Hoe verspreidt de ziekte zich?
„Ringrot verspreidt zich met name door contacten met (opgedroogd) bacterieslijm.”

De nVWA adviseert geen diensten meer te doen voor derden.
„Belangrijk is dat telers altijd de herkomst van partijen die op het bedrijf verwerkt worden, kennen. Bij consumptie van derden is deze vaak onbekend en is niet duidelijk wat de herkomst van het gebruikte pootgoed is. Een eventuele besmetting kan lang actief blijven, in bijvoorbeeld het hout van de kisten op het bedrijf en zo nieuwe infecties veroorzaken. Dit risico sluit je uit als je niet voor derden werkt.”

Is een verbod niet beter?
„Op dit moment is het voor een verbod te vroeg. Risicobewustzijn staat nu centraal. Telers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen.”

Kunnen pootgoedtelers nog wel samenwerken?
„Belangrijk is dat telers zich bewust zijn van de gevaren. Werk alleen samen als je ‘een gesloten bedrijf’ kunt vormen en beide telers geen diensten voor derden uitvoeren.”

U adviseert ook om geen pootgoed te snijden?
„Bij snijden versmeer je de besmetting snel binnen én tussen partijen. Ook zijn de knollen door het grote wondoppervlak erg gevoelig voor de bacterie.”

Dit gebeurde ook bij de recente verdenkingen.
„Klopt. Ook op een van de twee bedrijven waar nu de verdenking op rust wordt pootgoed gesneden. En zelfs pootgoed om als pootgoed uitgeplant te worden. Hierdoor kan een eventuele besmetting zich zeer snel verspreiden door versmering. Dit risico is enorm groot.”

Dus moet snijden voor pootgoedteelt verboden worden?
„Dat is niet aan mij maar aan de sector zelf. Maar als pootgoedteler zou ik het in ieder geval niet doen.”

Beheer
WP Admin