AlgemeenAchtergrond

Stoere shovel te koop

Wat is er mooier dan grote machines bekijken en er op rijden? Niets, natuurlijk. Maar dan wel bij anderen. Want ze kosten gruwelijk veel geld. Toch is nieuwkoop beter dan tweedehands.

Wat is er mooier dan grote machines bekijken en er op rijden? Niets, natuurlijk. Maar dan wel bij anderen. Grote machines kosten gruwelijk veel geld. Ze gaan kapot, medewerkers rijden er mee door muren en proberen elke keer weer of het ding vandaag wel op zijn kant wil. Toch hebben we er twee nodig om het werk snel, aangenaam en niet te zwaar te maken.

Zo hebben we op ons bedrijf een Shæffer 336 minishovel en een Werklust WG 35 om de voerwagen te laden en – soms – kuil aan te rijden. Toen we het bedrijf kochten zagen we al dat de werklust van de Werklust (what’s in a name?) na veel werkzame jaren niet meer zo groot was. Toch doet de machine nog steeds zijn best. 2.000 uur in ruim anderhalf jaar heeft ie er nu weer bij. De teller staat nu op 15.500 uur, het lijkt wel of die te snel loopt.

Driekus Werklust

Over de onderhoudskosten ben ik iets minder lyrisch. Er is elke keer wel wat, van een nieuwe radiateur waar de ventilator in is gevlogen tot een rubber o-ringetje van €1, die na een operatie van 5 uur een lekkage van ongeveer 7 liter olie per week moest stoppen. Werklust is onbekend in Denemarken. Er is wel een importeur, maar of die ooit zijn naam heeft waargemaakt? Er is dus geen monteur die echt verstand heeft van Werklust.

Gelukkig hebben wij Driekus. Hij was zo’n beetje getrouwd met Werklust en heeft zijn liefde voor het merk niet verloren (intussen wel gescheiden van tafel en bed). In mijn mobieltje staat hij onder de naam ‘Driekus Werklust’. Hij heeft dagen staan zwoegen om pinnen te vervangen, olielekkages te verhelpen, bakken te lassen en onderhoud te plegen.
Toch komt er een dag dat het echt niet meer gaat. Ik bedoel dat de onderhoudskosten van de machine hoger worden dan dat de minimale afschrijving en rente de kosten goedmaken. Dus zien we uit naar een nieuwe. Ja, een nieuwe. Als ik zie hoe duur tegenwoordig gebruikte shovels zijn, dan koop ik liever een nieuwe.

Nieuw kost minder dan €10 per uur

Ik zag op internet een gebruikte CAT met 10.500 uren. Deze kost nieuw ongeveer €100.000. Nu wil de eigenaar er nog €55.000 voor hebben. Laten we zeggen dat je hem voor €50.000 kunt kopen, dan heeft die man voor €5 per uur gereden. Dat wil ik ook. Eenzelfde rekensom heb ik hier in Denemarken ook bij een shovel gemaakt. Daar kwam ik op €8 à €9 uit. Nog steeds te weinig om gebruikt te kopen.
Nu nog kijken wat het beste merk is. Ik houd u op de hoogte.

Beheer
WP Admin