AlgemeenAchtergrond

Stijging leenkosten vertraagd, dollar kan waarde winnen

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente mogelijk pas in juli in plaats van juni. Dat suggereerde de voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, in een persconferentie.

Op de persconferentie werd bekendgemaakt dat de rente deze maand nog gelijk wordt gehouden, maar dat werd reeds verwacht. Als de rente vertraagd wordt verhoogd, kunnen ondernemers langer profiteren van lage leenkosten. Momenteel staat de Euribor 3 maanden boven de 1,42 procent. Het renteniveau geldt voor transacties tussen commerciële banken onderling, maar het percentage wordt vaak als referentie gebruikt bij leningen van bedrijven. Het renteniveau is feitelijk nog laag, maar kan snel oplopen naarmate de ECB de rente die het rekent verhoogt.

Het uitstel hangt samen met een verminderd vertrouwen dat stijgende voedsel- en energieprijzen economisch herstel slechts beperkt aantasten. Het aantal fabrieksorders is in Duitsland niet zoals investeerders dachten met 0,4 procent gestegen, maar met een schokkende 4 procent gedaald. De prijs voor olie en edelmetalen is daardoor reeds gekelderd tot het laagste niveau sinds half maart.

Grondstoffen worden vaak in Amerikaanse dollars verrekend. De dollar bleef deze week op een laag niveau staan. Een euro is net als eind vorige week 1,48 dollar waard. De kans bestaat dat de waarde van de dollar weer wat toeneemt nu grondstofprijzen in waarde dalen. In hoeverre de dollar stijgt in waarde is moeilijk te voorspellen.

De fundamenten onder de munt zijn zwak. De VS loopt aan tegen een groot tekort op de overheidsfinanciën, terwijl de rente door de Federal Reserve op bijna 0 procent wordt gehouden. Dat betekent dus dat commerciële banken in de VS zeer goedkoop dollars kunnen betrekken van de centrale bank. De beschikbaarheid van dollars is dan zo groot dat de waarde laag blijft.

Voor de Nederlandse agribusiness betekent een lage waarde voor de dollar relatief goedkopere grondstoffen (graan, soja) en vrachtkosten (olie), en meer mogelijkheden tot overnames in de VS. Exporteurs hebben meer baat bij een hoge waarde van de dollar, zodat hun producten gunstig zijn geprijsd.

Voor Nederland is qua volume het Verenigd Koninkrijk een meer belangrijke markt. Aan het Westelijk front is echter niets nieuws onder de zon. Het pond heeft een stabiele waarde, waarbij een euro 0,89 pond waard is. De Britse centrale bank hield deze week de rente gelijk op 0,50 procent.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin