AlgemeenAchtergrond

Stiefkindjes

Opfokzeugen en dragende zeugen krijgen onvoldoende managementsaandacht.

Wie kent het niet? Net wat meer zeugen geruimd dan vooraf ingeschat, net te weinig opfokzeugen en verrek, een te jong en te licht geltje is berig. Slechts weinigen kunnen de verleiding weerstaan, de pipet gaat in dat geltje. Na de eerste worp begint dan de ellende. Moeilijk berig worden, te licht en kwakkelen, uiteindelijk uitmondend in versnelde afvoer. Lesje geleerd, te jonge gelten worden niet meer geïnsemineerd. Tot het volgende gat in de planning zich aandient.
Door schaalvergroting en professionalisering gaat het al stukken beter dan tien jaar geleden. Ook de aanvoerrestricties die tijdens de varkenspest zijn ingesteld, hebben als positief neveneffect gehad dat de opvang en huisvesting van de gelten is verbeterd, net als de planning van de inzet ervan. Maar wie weegt ze bij aankomst en bij verplaatsing naar de dekstal? Wie evalueert dat voerschema dat tig jaar geleden is vastgesteld? Wie hanteert strakke, minimale gewichtsnormen voor de eerste dekking?
Dezelfde vragen kun je, en moet je, stellen bij de dragende zeugen. Ja, we meten tegenwoordig spekdiktes. Maar het gewicht en gewichtsverloop is niet bekend anders dan met schaal één op het oog. Terwijl gewichtsmeting niet echt moeilijk te realiseren is. Schaf een doorloopweegbox aan, koppel die aan de individuele dierherkenning en weeg de zeugen automatisch bij het ingaan en verlaten van de dragende zeugenstal. Of monteer weegstaven in de voerstations. Evalueer daarna het voerschema niet alleen op het gewicht van de geboren biggen, maar ook op de gewichtsontwikkeling van de zeugen. Geheid dat er voer te besparen is.
Zo beschouwd zijn gelten en dragende zeugen, ondanks de sterk verbeterde huisvesting, nog steeds stiefkindjes van het vermeerderingsbedrijf. Ze worden gevoerd, de gezondheid wordt nauwlettend in de gaten gehouden, maar maximale resultaten worden niet gehaald doordat ze managementsaandacht tekortkomen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin