AkkerbouwOpinie

Stap BASF slecht teken

BASF Plant Science ziet geen heil in Europa voor transgene aardappelrassen. Het bedrijf staakt de toelatingsprocedure voor Fortuna, Amadea en Modena.

In de Verenigde Staten wordt de procedure wél voortgezet. Het besluit is slecht nieuws voor de Nederlandse aardappelindustrie.

BASF geeft de strijd in Europa op, vanuit bedrijfsoogpunt een logisch besluit. Milieugroepen voeren voortdurend protesten. Radicale activisten vernielen om de haverklap proefvelden. Het concern noemt het een belangrijke reden voor het besluit. Het politieke klimaat voor transgene gewassen is bovendien slecht. De uitkomst van de procedure was onzeker. Het besluit is vers. Eerder deze maand vroeg BASF nog een vergunning aan voor teelt in Duitsland van 10 hectare Modena en Fortuna. Een jaar geleden had het bedrijf al het biotechnologisch onderzoek verplaatst naar de VS.

Amadea en Modena bevatten meer amylopectine. Fortuna is phytophthora-resistent. Een toelating in de VS van deze laatste geeft de akkerbouwers een enorm concurrentievoordeel op de wereldmarkt ten opzichte van de Europese collega’s. De kostprijs ligt aanzienlijk lager, dusdanig dat de huidige hoge transportkosten vanuit de productiegebieden naar havens daarbij in het niet vallen. De VS kan een bepalende rol spelen op de groeimarkten Zuid-Amerika, China en Australië. En dat zijn toevallig ook landen die minder moeite hebben met transgene gewassen.

 

 

Beheer
WP Admin