AlgemeenAchtergrond

Spruitenteler afwachtend met bestellen

Spruitkooltelers zijn later met het bestellen van nieuwe planten.

De orders voor vroege rassen komen gemiddeld enkele dagen tot wel 10 dagen later binnen. Volgens plantenkwekers is dat het gevolg van de drukke oogstperiode en de zorgelijke financiële situatie bij veel bedrijven.

Plantenkwekers Huib Vrij van Voorne’s Plantenkwekerij in Rockanje in Zuid-Holland meldt dat hij de eerste 2,5 tot 3 miljoen planten heeft gezaaid. “Normaal gesproken doen we dat eerder, maar we hebben bewust gewacht zodat we in grote blokken kunnen zaaien. De bestelling komen maar traag op gang.” Vrij heeft de plantenprijzen minimaal verhoogd in verband met de moeilijke situatie bij telers. “We verdienen er zelf ook maar minimaal aan.”

Sinds maandag zijn prijzen van spruiten, na een opleving rond de kerst en jaarwisseling, gehalveerd. Maar volgens Vrij zijn de meeste telers een stuk minder somber dan vóór de winter.

Wachten met bestellen

Plantenkweker Combinations in ’s-Gravenzande merkt eveneens dat telers langer wachten met bestellen, maar verkoper Ben Wevers mag naar eigen zeggen niet klagen. “Circa 70 procent van de orders is binnen, maar het is wel een dag of tien later dan vorig jaar.” De vroege planten worden vóór 1 april afgeleverd.

Beide plantenkwekers gaan op basis van hun bestelling uit van een krimpend areaal. Absolute getallen zijn nog niet te noemen.Binnen de vroege rassen lijken zich nauwelijks verschuivingen voor te doen. Belangrijkste rassen zijn onder meer Davlin, Abacus, Speedia en Franklin.

Het wegvallen van het hoofdras Cyrus van zaadveredelaar Syngenta Seeds, vullen rassen van Bejo Zaden (2768, Valencia) en Agrisemen (Stedia). Ook het ras Rinus van Syngenta lijkt een alternatief voor telers. Volgens Wever is opnieuw minder van het Bejo-ras Maximus besteld.

Beide kwekers hebben weinig bestellingen voor industrierassen binnen gekregen. Maandag werd bekend dat de Belgische verwerkende industrie de contractprijzen mogelijk met 10 procent verlaagt.

Beheer
WP Admin