AlgemeenNieuws

Spaanse tuinders lobbyen tegen akkoord EU-Marokko

Barcelona – Spaanse tuinders stellen alles in het werk om te voorkomen dat het Europees Parlement het nieuwe handelsverdrag met Marokko goedkeurt. Coag, de grootste land- en tuinbouworganisatie van Spanje, verhoogt de druk op Europarlementariërs om hen te bewegen tegen het akkoord te stemmen.

Volgens de bond gaat het verdrag, dat afgelopen maandag werd ondertekend in Brussel, gebukt onder een ”dubbele moraal” en zou het mogelijk zelfs illegaal zijn.

De nieuwe Spaanse landbouwminister Rosa Aguilar heeft tevergeefs geprobeerd de ongerustheid bij de tuinders weg te nemen. Zij wees erop dat het verdrag niet voor halverwege 2011 in werking treedt. ”Spanje laat de tuinders niet in de steek”, zei de opvolgster van de geruisloos vertrokken Elena Espinosa. Op de tuinders maakten die woorden weinig indruk. Bronnen uit de sector stellen dat Spanje tijdens het Europese overleg over het akkoord geen enkel bezwaar naar voren had gebracht.

De Spaanse groente- en fruitsector verwacht belangrijke verliezen als gevolg van de Marokkaanse importen. Die schaden niet alleen de tomatenteelt – Marokko mag de tolvrije invoer verhogen naar 285.000 ton in 2014 – maar ook de producenten van citrusvruchten, paprika en olijfolie. Deze laatste producten worden volledig vrijgesteld van invoerbeperkingen.

Coag verwijt de Europese bestuurders een dubbele moraal omdat de Europese tuinders moeten voldoen aan strenge regels op het gebied van milieu en voedselveiligheid, terwijl Brussel de deur nu wijd openzet voor de import uit Marokko waar deze regels niet gelden. Het nieuwe verdrag is mogelijk illegaal omdat het ook de Westelijke Sahara insluit. Dat gebied is door Marokko in strijd met het internationaal recht ingelijfd. Een juridische commissie van het Europarlement zoekt nu uit of dit de wettigheid van het handelsakkoord aantast.

Beheer
WP Admin