AlgemeenAchtergrond

SP ijvert voor keurmerk op kweekvis

Vis uit kwekerijen moet een keurmerk krijgen dat garant staat voor milieu-eisen, voedselveiligheid en sociaal-economische eisen.

Europarlementslid Kartika Liotard (SP) pleit daarvoor in een rapport voor het Europarlement. Steeds meer paling, tilapia of zalm komt tegenwoordig uit kwekerijen op het land of op zee, zogeheten aquacultuur. “Veel vormen van deze aquacultuur voldoen in mijn ogen niet aan de redelijke eisen van dierenwelzijn”, stelde Liotard dinsdag, doelend op de manier van vervoer, verdoven en doden van de vissen. Ze hekelt ook grote garnalenkwekerijen in Zuidoost-Azië, waarvoor mensen van hun grond zijn verdreven.

Momenteel bestaat voor kweekvis een keurmerk voor de gezondheid van de vis. “Maar die kijkt slechts naar bepaalde ziektes voor bepaalde vissoorten. Veel te beperkt. Ik wil een verplicht keurmerk dat let op zowel milieu, voedselveiligheid en sociale economie.”

De parlementscommissie voor milieu stemt 23 februari over het rapport. Voordat het een wet wordt, moeten ook de gezamenlijke EU-landen nog instemmen.

De Dierenbescherming heeft lovend gereageerd op het idee voor certificering van viskweek.

Beheer
WP Admin