AlgemeenAchtergrond

soms mag je gevoelens projecteren

Soms weet je of iets goed is voor dieren door het als mens te proberen. Giel Beelen liet zich dwangvoeren, net als ganzen.

Praten over dierenwelzijn is tricky business. De veehouderijkolom is er soms zichtbaar minder mee op zijn gemak. Dan blijven antwoorden door routine en weinig afstand tot de eigen dagelijkse praktijk steken bij: “dat hebben we altijd zo gedaan” of “anders kan het niet uit”.

De dierenbeweging op haar beurt maakt van dieren soms bijna mensen. Ze lijkt het dier soms zelfs bóven de mens te stellen. Gevoelens van het zoogdier mens worden daarbij geprojecteerd op dieren. “Ik zou niet graag in een betonnen hok wonen, dus zal een varken dat ook wel niet fijn vinden”, zulke gedachtenconstructie. Ze klinken leuk, maar hebben weinig waarde, aldus dierwetenschappers.

Foie gras is onnodig elitevoer

Maar soms, heel soms, is zo’n projectie toch niet zo gek. We gaan het weer even hebben over het elitevoer ganzenleverpaté. Een tijdje geleden schreef ik dat ik het wonderlijk vond dat ganzenleverpaté (foie gras) op het menu stond in werkpaleis Noordeinde van de Koningin. Een uitgelezen gezelschap mocht daar smikkelen van wat veel mensen beschouwen als een marteldelicatesse. Dit werd bovendien nogal bloedarmoedig door LNV verklaard LINK http://www.boerderij.nl/Algemeen/Weblogs/Karige-uitleg-ganzenlever-bij-Beatrix.htm .

Giel laat zich dwangvoeren

Op foie gras is felle kritiek. Ganzen worden ervoor klaargestoomd met dwangvoeding. Dat dit niet goed kan zijn voor dierenwelzijn, kan iedereen snappen. Voorstanders ervan moeten maar eens een nieuw filmpje bekijken met radioster Giel Beelen, die zich voor Wakker Dieren ook eens liet dwangvoeren. Misschien is het goedkoop, het is zeker populistisch, en wetenschappelijk vast niet verantwoord, maar toch… Kijk en oordeel zelf. Wie kan goedpraten dat dit in het buitenland met dieren gebeurt, zonder terug te vallen op “altijd zo gedaan” of “anders kan het niet uit” vind ik een knappe jongen.

Geen castratie van een BN’er

Giel maakt dus iets duidelijk wat mij betreft. Ik hoop alleen niet dat dit navolging krijgt. Giel, andere bekende Nederlanders, zullen we het hierbij houden? Mag ik voorstellen dat we geen andere (vermeende) voorbeelden van dierenkwelling op televisie of internet gaan tonen, met een BN’er die het naspeelt? Ik voor mij hoef niet te zien hoe een vaderlandse ster op tv onverdoofd wordt gecastreerd, om maar eens een fijngevoelig voorbeeld te noemen. Ik hoef niet de gehele cast van Goede Tijden Slechte Tijden op veetransport naar Polen te zien, en ik zit niet te wachten op Paul de Leeuw en andere VARA-coryfeeën met oormerken in en de uiers fris gebrand. Dit trendje moesten we maar in de kiem smoren, de boodschap is duidelijk.

« vorige | volgende »

Beheer
WP Admin