AlgemeenNieuws

‘Soja in veevoer geen restproduct’

Amsterdam – Het is een mythe dat voor veevoer slechts restproducten van soja worden gebruikt. De vlees- en zuivelsector zijn een grote drijvende kracht achter de expansie van de sojaplantages die ten koste gaat van Zuid-Amerikaans oerwoud. Dat stelt Milieudefensie op basis van een onderzoek dat de organisatie liet uitvoeren door Profundo.

Sojameel wordt voor het grootste deel voor veevoer gebruikt en is naast sojaolie volgens de onderzoekers van het vijfkoppige Amsterdamse bureau, dat vrijwel uitsluitend met NGO’s werkt, een hoofdproduct.  Als één van de twee producten niet meer kan worden afgezet, vervalt daarmee de financiële prikkel om het gewas te telen. Volgens Milieudefensie is de veevoersector een drijvende kracht achter ontbossing in Zuid-Amerika.

Op basis van cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw stelt Profundo dat van de totale waarde van de sojabonenproductie, 53 procent op het conto komt van sojameel en 40 procent uit sojaolie voor voeding en industrie. Nog eens 6 procent van de sojabonen wordt direct zonder “crushing” als voedsel gebruikt.

Subsidies van de EU bedoeld om het landbouwbeleid te vergroenen worden wat Miliedefensie betreft ingezet worden om de teelt van  veevoergewassen in Europa te bevorderen. Klaas Breunissen van Milieudefensie : “Zo zorgen we ervoor dat er niet nog meer oerwoud verdwijnt om de magen van onze kippen, koeien en varkens te vullen, en vervoeren we niet onnodig voedsel over de wereld. De landbouwgrond in Zuid-Amerika kan dan ingezet worden om de magen van de eigen bevolking te voeden.”

De afgelopen vijfenveertig jaar is de sojateelt volgens Amerikaanse cijfers die Profundo citeert bijna verzevenvoudigd van 36 naar 245 miljoen ton per jaar. Voor het sojameel dat in Nederland in veevoer wordt verwerkt, is jaarlijks zo’n 876 duizend hectare nodig, omgerekend anderhalf miljoen voetbalvelden.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin