AlgemeenNieuws

‘Soja-importen komen onder druk’

Arnhem – Als de Europese Unie blijft vasthouden aan het huidige beleid voor transgene gewassen is de kans groot dat Europa op de langere termijn geen soja meer kan importeren. Dat zei Belgische Europa-kenner en onderzoeker Jacques van Outryve tijdens de najaarsvergadering van de Nederlandse afdeling van de European Pig Producers in Arnhem.

Europa wil niets weten van nieuwe rassen soja die ontwikkeld zijn met genetische manipulatietechnieken. Er wordt een nultolerantie gehanteerd voor transgene soja. Dat betekent dat er geen enkel spoor van transgene soja aanwezig mag zijn. Door de steeds geavanceerdere meettechnieken worden echter de kleinste verontreinigingen aangetoond. Hierdoor worden exporteurs van soja kopschuw en zij zullen geen trek meer hebben om te exporteren naar de EU. Ze hebben een alternatieve afzetmarkt: China.

Ook voor een andere eiwitbron, diermeel, ziet van Outryve geen toekomst. “Dat dossier zit muurvast. diermeel komt niet terug als voergrondstof”, aldus Van Outryve. Ook in het gebruik van insecten als grondstof voor veevoeders ziet de Belg geen toekomst. “Het is diermeel, dus mag het niet onder de huidige regelgeving.”

Van Outryve ziet bovendien een ontwikkeling dat er minder bijproducten uit de voedingsindustrie, zoals pulp, of bierbostel, voor de diervoeding beschikbaar komen. Het is voor voedingsbedrijven steeds aantrekkelijker om bijproducten te vergisten en aan te wenden als energiebron. Ze ontlopen zo strenge ingangscontroles met de bijbehorende afbreukrisico’s voor de voerindustrie. Die controles zijn volgens van Outryve vaak strenger zijn dan voor producten die rechtstreeks door mensen worden geconsumeerd. Ze scoren bovendien op het gebied van duurzaamheid en CO2-voetafdruk.

Beheer
WP Admin