AlgemeenAchtergrond

Snelle veranderingen door innovatie

De wereld draait door, in een sneltreinvaart. Het is gewoon onvoorstelbaar hoe de 8 opa’s en oma’s van Robert en mij (ze waren allemaal koeienboer) vroeger boerden en wat voor mogelijkheden wij tegenwoordig hebben. Zo snel als de innovaties in de landbouw gaan, net als in de rest van de wereld, het is bijna ongelooflijk.

Ik vraag me wel eens af hoe het zal zijn als we nog een generatie verder zijn. Onze ouders en grootouders makten ook al veel innovatie mee. Ze gingen van handmelken op de grup via de eerste melkstallen rond 1970 in een ligboxenstal en nu hebben we al enkele jaren de melkrobot in een hightech-stal, met optimaal koecomfort. Ze hebben nog melkbussen aan de weg gezet die met de hand op wagens geladen werden. Eerst getrokken door een paard, later met trekker. Tegenwoordig zijn er melkkoeltanks van hetzelfde formaat als de RMO-wagen die hem komt ledigen.

Eerst was er de vloertrekker, toen de roosterschuif met kabel en nu zelfs de roosterschuif-robot.
Bij onze grootouders werden alle koeien nog via natuurlijke dekking drachtig, daarna kwam de kunstmatige inseminatie en nu kun je zelfs al via gesext sperma bepalen of je een vaars of een stier wilt.
De machineloods was vroeger niet meer dan een paardestal. Toen kwamen de trekkers met natuurlijke airco. Tegenwoordig zijn de loodsen allemaal te klein, zo groot en breed worden de machines en trekkers. Je hebt eerst een opleiding nodig voordat je ermee kunt werken.

Als je de verhalen hoort hoe er vroeger gekuild, gevoerd, gewerkt en gebouwd werd: echt alles ging met de hand. Geen wonder dat de mensen elk jaar een klein beetje korter werden. Ze gingen gewoon gebukt onder al dat fysieke werk.

Nee, innovaties in overvloed. Ik zag net op een reportage van Nova dat ze in Canada bezig zijn om het DNA van een varken zo te veranderen dat die minder fosfor en stikstof uitscheiden. Het zogenaamde milieuvarken. Dus als ik dat zo mag geloven (of iemand haalt me even uit m’n droom), dan is het grootste landbouw-probleem, de mest, ook zo verholpen?

Dus dan is het niet gek je een keer af te vragen hoever gaat het en waar gaat dat heen?

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Beheer
WP Admin