AlgemeenAchtergrond

Sneeuwval hindert vervoer vee, melk en aardappelen

Het transport van vee, melk, aardappelen en suikerbieten liep vandaag door de hevige sneeuwval in het midden en het noorden van het land vertraging op.

Avebe zet morgen extra mensen in om de voorraad bij de fabrieken weer op peil te krijgen. Anders dreigen de fabrieken dit weekeinde stil te komen liggen. “Vooral de problemen op de A28 zorgen voor vertraging”, zegt Gert Sikken van Suiker Unie. De A28 is één van de belangrijkste routes om de suikerfabriek in Vierverlaten van bieten te voorzien. “De andere fabrieken in het zuiden van het land hebben nergens last van”, zegt Sikken.

Pluimveeslachterij De Vries in Haulerwijk meldt dat het bedrijf vanwege vertraging in de aanvoer wel langer door moest werken om alles weg te werken. Ook de Storteboom-groep in Leek meldt weinig problemen te hebben gehad. Door de vertraagde aanvoer heeft zowel de slachterij in Kornhorn als die in Putten korte tijd stilgelegen. Slachterij Hilckmann in Nijmegen kreeg de slachtkoeien afkomstig van de Leeuwarder veemarkt een uur later dan gepland binnen.

Volgens FrieslandCampina kwam het merendeel van de melk volgens plan binnen. In Friesland is echter bij een aantal bedrijven geen melk opgehaald. Daar waren sommige binnenwegen zo besneeuwd dat de RMO’s de boerderijen niet konden bereiken.

Sneeuwval hinderde ook een uiergezondheidscongres in het Groningse Oldehove. Van de 300 verwachte bezoekers kwamen er slechts 60, een beetje verlaat, opdagen. In de vollegrondsgroenteteelt, met name bij de prei, was al geanticipeerd op sneeuw en vorst. De telers hadden afgelopen weekeinde al gerooid en hun prei afgedekt.

Beheer
WP Admin