AlgemeenAchtergrond

Smithfield Foods

Het Amerikaanse Smithfield Foods was jarenlang ’s wereld grootste producent van varkensvlees en een grootmacht in andere vleessoorten, maar is inmiddels door Braziliaanse grootmachten als JBS-Friboi voorbijgestreefd.

Smithfield is goed voor 17 procent van de Amerikaanse varkensstapel en produceert bijna een derde van al het Amerikaanse varkensvlees. Ook op vlak van pluimveevlees is Smithfield Foods dominant, met name wat betreft kalkoenvlees.

Een groot deel van de groei van de laatste jaren werd bereikt via overnames of joint ventures. Bekende namen in dat verband zijn Premium Standard Farms (varkensproductie VS), Butterball (grootste kalkoenproducent VS), de vleestak van ConAgra Foods en de Europese vleesdivisie van Sara Lee in 2007.

Als gevolg van die laatste overname ontstond het Europese onderdeel Smithfield Food Group (waarin onder meer ook Stegeman is ondergebracht), dat in 2008 fuseerde met het Spaanse Campofrio en nu als Campofrio Food Group door het leven gaat. Smithfield Foods heeft 37 procent van dit bedrijf in handen.

Smithfield is in 2009 in zwaar weer terechtgekomen, door de economische crisis en vooral de Mexicaanse griep (eerst in verband gebracht met varkens). Het leidde ertoe dat het bedrijf voor het eerst in dertig jaar verlies draaide en diverse maatregelen trof om de situatie het hoofd te bieden.

Smithfield Foods gaf in 2009 ook voor 171 miljoen euro (250 miljoen dollar) aan nieuwe aandelen uit. De Amerikaanse vleesverwerker wil naar eigen zeggen zijn balans op orde krijgen, mogelijk maar niet per se door de schuld terug te brengen.

De tegenwind heerste ook nog begin 2010, maar sloeg daarna rap om in rugwind. Het bedrijf rapporteerde met name over het tweede kwartaal van boekjaar 2010/2011 een recordwinst. Het bedrijf profiteert met name van de sterke vraag naar varkensvlees.

Financieel

Smithfield Foods heeft over het boekjaar 2009-2010 een verlies geleden van 101,4 miljoen euro (76 miljoen dollar). Toch bijna de helft minder dan vorig jaar. De omzet daalde van 12,5 naar 11,2 miljard dollar (8,4 miljard euro, koers eind 2010).

Adres

Smithfield Foods
200 Commerce Street
Smithfield, Virginia 23430
USA

Website

Smithfield Foods

Beurskoers Smithfields Foods

Volg de actuele ontwikkeling van Smithfield Foods op de beurs in New York.

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin