AlgemeenAchtergrond

Slechte prestaties overheden drukken euro

De Amerikaanse dollar neemt in waarde toe ten opzichte van de euro. De huizenmarkt van de Verenigde Staten trekt volgens een rapport van de Amerikaanse overheid weer aan.

De euro zou verder in waarde kunnen dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook het Britse pond, en de Japanse yen kunnen dalen wanneer de budgetcrises van overheden in Zuid-Europa doorzet, verwachten analisten.

Zakenbank Goldman Sachs denkt zelfs dat het bijna onvermijdelijk is. De Griekse staatsfinanciën wordt dit jaar met een dieprode pen geschreven. De regering denkt dat het tekort in 2013 pas weer zal uitkomen op de door de EU als nog net acceptabel aangemerkte 3 procent.

Op dit moment daalt de waarde van staatsobligaties snel en de verwachting is dat deze trend doorzet naar een grote EU-lidstaat, zoals Spanje. Wanneer obligatiehouders inderdaad het vertrouwen opzeggen in een land als Spanje heeft dat grote invloed op de eurokoers.
Hoewel dit slecht nieuws is voor de Europese economie als geheel, kan het een stimulans zijn voor de terugvallende uitvoer. Die staat de laatste jaren onder toenemende druk door de ’hardheid’ van de Europese eenheidsmunt.

Van januari tot en met oktober is de uitvoer van verse groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk in volume 4 procent afgenomen, tot een kleine 320 miljoen kg. De dollar krabbelde enigszins op, waardoor de veel geringere uitvoer naar de VS juist toenam met 55 procent.
De gedaalde waarde van het pond tegenover de euro maakt dat de laatste jaren het belang van de Britten voor de Nederlandse tuinbouw in volume is afgenomen, van bijna 40 tot 30 procent van de totale afzet.

Beheer
WP Admin