AlgemeenAchtergrond

Slechte aardappel kost afzet

De Nederlandse aardappelsector verliest afzetmarkten door de tegenvallende kwaliteit van de aardappelen.

Dat gaat ten koste van de prijs die aardappeltelers krijgen uitbetaald. Doordat Frankrijk betere aardappelen levert, verliest Nederland afzetmarkten, zei directeur Heero Gramsma van aardappelcoöperatie Nedato vandaag op een themadag in Lelystad van de Beursvereniging Flevoland.

“Frankrijk heeft de aardappelexport de laatste zes jaar verdubbeld. De Nederlandse export daalde in deze periode met 25 procent. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling”, aldus Gramsma.

Gramsma schrijft dat toe aan de slechte kwaliteit van de Nederlandse aardappelen. “De helft van de verwerkingsaardappelen voldoet niet aan alle kwaliteitseisen. Ook aan tafelaardappelen mankeert nogal eens wat. De Nederlandse sector verliest daardoor afzetmarkten. De Franse sector verdringt Nederland van de Duitse markt.”

De telers krijgen een lagere prijs als de aardappelen niet aan alle eisen voldoen. Maar volgens Gramsma zijn de gevolgen veel verstrekkender. “De EU heeft een grote afzetmarkt voor tafelaardappelen. Voor de export moeten de aardappelen aan die eisen voldoen. De export heeft, na de weersomstandigheden, de meeste invloed op de marktstemming. Doordat de kwaliteit van de aardappelen onvoldoende is, raken we exportmarkten kwijt. Daardoor staat de aardappelprijs in Nederland onder druk. De kwaliteit van de Nederlandse aardappelen moet beter.”