PluimveeNieuws

Slachterijen werken aan ‘Kip van morgen’

Zoetermeer – De twee grootste Nederlandse pluimveeslachterijen zijn hard bezig om invulling te geven aan de ‘Kip van Morgen’, de duurzamere kip die vanaf 2015 in de schappen van de supermarkten moet liggen.

Dat meldt Nepluvi-voorzitter Jan Odink.

Het gaat om Plukon en Two Sisters Storteboom. Een woordvoerder van Two Sisters bevestigt dat het bedrijf volop bezig is om concrete invulling te geven aan de ‘Kip van Morgen’. Er zijn gesprekken met supermarkten en pluimveehouders die voor het concept moeten produceren. Plukon-directeur Peter Poortinga meldt dat Plukon in één keer over wil schakelen op het nieuwe, traag groeiende ras. “We gaan niet met het huidige slachtkuiken met een lagere hokbezetting aan de gang”, aldus Poortinga. Hij geeft aan dat de eerste proefresultaten met het nieuwe ras veelbelovend zijn, met name ook op het punt van antibioticaverbruik. Hij stelt dat zijn onderneming de vraag zonder meer in kan vullen.

De supermarkten zijn bezig om samen met de andere belanghebbende partijen de eisen die worden gesteld aan de kip van morgen, te vertalen in concrete criteria, zodat de borging goed voor elkaar is, zo meldt duurzaamheidsmanager Liselotte Hamelink van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hierover is volgende week weer een ronde tafel gesprek met alle betrokken partijen. Ook wil het CBL de productievoorwaarden inbedden in het GlobalGap kwaliteitssysteem.

Over dat laatste is LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers niet onverdeeld enthousiast. Het zou namelijk de mogelijkheid kunnen bieden dat de supermarktpartijen het product uit het buitenland halen.

Beheer
WP Admin