VarkensNieuws

Shuanghui bouwt belang in Campofrio af

Madrid – Vleesconcern Shuanghui International bouwt binnen drie maanden een belang in Campofrio af van 37 naar minder dan 30 procent.

Spaanse vakbonden hebben direct een spoedbijeenkomst aangevraagd met de directie van Campofrio, in Nederland eigenaar van Stegeman. Vakbondsleiders vrezen voor een verkoop van het hele belang.

Shuanghui kreeg het belang in handen door de recente overname van het Amerikaanse Smithfield Foods, de grootste varkensvleesproducent wereldwijd. Het doel van de overname was meer grip te krijgen op de levering van varkensvlees en leren hoe om te gaan met een geïntegreerd bedrijfsmodel en zaken als voedselzekerheid. Campofrio is voor Shuanghui bijvangst, waar Smithfield in 2011 nog het belang wilde uitbreiden naar 88 procent.

Volgens de Spaanse beursregels moet Shuanghui een bod op heel Campofrio uitbrengen wanneer over drie maanden het belang niet is teruggebracht tot minder dan 30 procent. De topman van Campofrio, Pedro Balive, zegt in een reactie nog uit te zien naar samenwerking met Shuanghui. “China is de grootste en snelst groeiende varkensvleesmarkt wereldwijd en was, en zal waarschijnlijk, daarom een belangrijke groeikans zijn voor Campofrio.”

Campofrio wordt vanuit Madrid aangestuurd maar bestaat uit acht goeddeels autonoom geleide ondernemingen en twee joint-ventures. Naast Stegeman bezit Campofrio ook vleesverwerkers in Frankrijk, Portugal, Roemenië en België. Het bedrijf telt meer dan 7.700 werknemers waarvan 3.000 in Spanje. In juni, dus nog voor de deal, toonden de vakbonden zich bezorgd over de gevolgen van een mogelijke verkoop van Campofrio.

Beheer
WP Admin