Minister Carola Schouten van LNV neemt de petitie tegen hittestress bij dieren in de veehouderij in ontvangst van Wakker Dier. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Schouten neemt petitie hittestress in ontvangst

Minister Carola Schouten van LNV heeft een petitie tegen hittestress bij dieren in de veehouderij in ontvangst genomen van Wakker Dier. Ruim 78.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

Onderdeel van de petitie is een actieplan bestaande uit tien punten, waaronder meer schaduw in de wei, meer inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het openbaar maken hoeveel dieren aan hittestress zijn bezweken en het verbieden van transport vanaf 30 graden.

Schouten vindt het “altijd goed als er betrokkenheid is en men meedenkt over mogelijke oplossingen”. Of de actiepunten van Wakker Dier “realistisch en haalbaar” zijn, gaat de minister onderzoeken. Volgens haar zijn er ook al maatregelen genomen, zoals het verbieden van transport als temperaturen onderweg te hoog zijn. Ook houden veel boeren volgens haar al rekening met hitte, onder meer door dieren ’s nachts in de wei te laten en overdag op stal te zetten.

Burgerinitiatief

Mocht er volgens Wakker Dier te weinig met de petitie gebeuren, dan overweegt de organisatie om een burgerinitiatief te organiseren. Daar zijn 40.000 handtekeningen voor nodig. De Tweede Kamer moet een burgerinitiatief behandelen als er genoeg handtekening zijn opgehaald.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Beheer
WP Admin