AlgemeenOpinie

Schimmelresistentie mede door gebruik gewasbeschermingsmiddelen

De resistentie tegen de schimmel Aspergillus fumigatus neemt snel toe.

Dat constateren medisch microbiologen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. De resitstentie wordt mogelijk veroorzaakt door het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen in het milieu, waaronder in de landbouw.

Van alle patiënten die in 2007 waren opgenomen met een longontsteking veroorzaakt door de schimmel, had al 6 procent een variant die resistent is voor medicijnen. Arts-microbioloog Paul Verweij spreekt van een zorgelijke ontwikkeling “e zien een sterke stijging van de multiresistente schimmel, die zich bovendien snel lijkt te verspreiden.”

Een Aspergillus kan op twee manieren resistentie ontwikkelen: in de mens of in het milieu. Dat het in de mens ontwikkeld is erg onwaarschijnlijk omdat hiervoor mensen lange tijd behandeld moeten worden met de schimmelbestrijders en dan nog is de kans op overdracht van mens op mens zeer klein.

Er zijn meer aanwijzingen dat de multiresistente schimmel ontstaat in het milieu, door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en het gebruik van stoffen die schimmelgroei in bijvoorbeeld kleding en matrassen moet voorkomen.

Momenteel loopt onderzoek naar de feitelijke oorzaak van multiresistentie en hoe patiënten die zijn geïnfecteerd met een multiresistente schimmel het beste behandeld kunnen worden.

Lees ook Middelen bevorderen ontwikkeling ziekmakende schimmel


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin