Een etmaal zon en wind en de omstandigheden worden voor akkerbouwcombinatie Nieuw-Kampen uit het Zeeuwse Kamperland voldoende geacht om de ongeveer 8,5 ha nog vaststaande uien te rooien en binnen te halen. AkkerbouwFoto

Schijvenrooier biedt uitkomst op nat uienperceel

Akkerbouwcombinatie Nieuw Kampen in het Zeeuwse Kamperland kreeg de uien met een traditionele rooier niet uit de grond. Een schijvenrooier bood uitkomst.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Deze uien van het ras Progression konden nog net voor de nattigheid worden gerooid en zien er prima uit.

Een etmaal zon en wind en de omstandigheden worden voor akkerbouwcombinatie Nieuw-Kampen uit het Zeeuwse Kamperland voldoende geacht om de ongeveer 8,5 hectare nog vaststaande uien te rooien en binnen te halen. - Foto: Anton Dingemanse

Eerst werd geprobeerd om met de eigen stangrooier te rooien. Het probleem was dat door de nog vochtige grond de uien behoorlijk aanladen en er soms aardig wat kluitvorming optrad die uiteindelijk in wagen terechtkwam. Hier een indruk van een zwad met stang gerooid.

Om de rooiproblemen de baas te worden, werd Daniel Dekker uit het Zeeuws-Vlaamse Biervliet ingeschakeld. Deze loonwerker beschikt over uiteenlopende uienrooiers: zelfrijdend met schijven, stangrooier en deze front-schijvenrooier. De gehele combinatie stamt uit de jaren 80, maar voldoet prima en wordt nog jaarlijks ingezet mede omdat de bodemdruk nihil is.

Afwijkend van een stangrooier worden de uien met een schijvenrooier als het ware uit de grond gesneden, opgetild en op zwad gewerkt.

Dit is het resultaat van de schijvenrooier. De uien liggen tussen en op rulle grond en de aanhangende grond plakt veel minder, zodat ze schoner de bewaring in gaan.

De aanladende grond zorgt er wel voor dat de schijven, rooimatten en andere onderdelen regelmatig moeten worden schoongestoken.

De eerste vrachten van uienras Dormo liggen in de cel. De uien zijn uiteraard nog behoorlijk nat en voorlopig gaat de kachel erop.

Wind en zon zorgen ervoor dat het zwad snel opdroogt. Links een zwad ongeveer een uur geleden gerooid en rechts pas gerooid.

De gedroogde zwadden zorgden zowaar voor stof tijdens het rapen. Nadat een flink stuk is geraapt, wordt de grond opengetrokken en wordt wintertarwe gezaaid. 's Morgens staan de uien nog vast en 's avonds zit de tarwe erin.

Beheer
WP Admin