MechanisatieAchtergrond

Scheren met een kaasschaaf

De zompige oogst krijgt een lange nasleep. Wie profiteert van de hoge prijzen?

In een ultieme poging de oogst nog binnen te halen alvorens vorst de genadeklap geeft, halen akkerbouwers en loonwerkers nu alles uit de kast. Banden onder de rooiers worden vervangen door extra brede of rupsen. Verregende uien worden uit de vette klei gepeuterd door zonnewielen bevestigd aan omgebouwde bietenrooiers.

Uien rooien met een bietenrooier; alsof je je scheert met een kaasschaaf. Dat akkerbouwers naar dergelijke extreme oogstmethoden grijpen, geeft aan hoe hoog de nood is opgelopen. Het geeft echter ook aan dat het dit jaar wellicht loont om extra tijd en energie te steken in verloren gewaande gewassen, om ze alsnog uit de grond te halen. De prijzen van de belangrijkste gewassen als aardappelen en uien zijn gelukkig (nog) goed. Zo is de uienprijs de afgelopen maanden zowat verdubbeld tot bijna 25 cent per kilo. Voor zo’n prijs mogen er dan best wat uien verloren gaan door een ruwe oogstmethode. Maar of zo’n gemankeerde partij nog de hoofdprijs krijgt?

Hoewel de oogst er voor de meeste akkerbouwers nu eindelijk op zit, is het daarmee nog niet gedaan. Na de zware fysieke inspanning wacht velen nog een lange tijd van mentale spanning. Want de zompige herfst laat niet alleen diepe sporen na op het land, maar ook in de bewaring. Vooral voor veel partijen consumptieaardappelen is het nog maar afwachten of de kwaliteit niet te veel heeft geleden onder de zware oogstomstandigheden. Het sorteren van pootgoed vergt dit jaar ook meer tijd en aandacht. Niet alleen vanwege zieke knollen met (nat)rot, maar ook omdat de poters zijn ingekapseld door aangesmeerde klei.

Oogsten tijdens een zompige herfst, zoals dit jaar, kost heel veel energie. En dan doel ik niet alleen op de honderden liters dieselolie die trekkers en zelfrijders extra hebben moeten verstoken om door de stroperige bodem te komen. Het is ook mentaal een slijtageslag. Dus als het even kan: tijdig bijtanken!

Beheer
WP Admin