AlgemeenAchtergrond

Schapenbedrijf Nuenen vrij van Q-koorts

Op een schapenbedrijf in het Brabantse Nuenen is geen Q-koorts vastgesteld.

Die boodschap heeft schapenhouder Rob Adriaans dinsdag per brief gekregen van het ministerie van Landbouw. Volgens de opgeluchte Adriaans komt daarmee een einde aan een week van onzekerheid.

De ongeveer 1500 vleesschapen in Nuenen zouden in het voorjaar 2009 een bron van besmetting zijn geweest, zo beweerde een plaatselijke GGD-arts. Hij legde een verband tussen tientallen mensen die ziek waren geworden, nadat ze het bedrijf hadden bezocht tijdens de lammetjeskijkdagen. De beschuldiging leidde vorige week tot Kamervragen en een onderzoek van het RIVM, omdat tot dusver alleen geiten en schapen die melk produceren, verdacht waren.

Adriaans weet pas over een jaar of zijn bedrijf schade heeft opgelopen door de publiciteit. Hij noemt de uitlatingen van de GGD ‘een beetje dom’, maar wil het er voorlopig bij laten. “Mensen roepen wel vaker iets in het heetst van de strijd.” Uit eerbied voor de bedrijven met melkgeiten en melkschapen zal de schapendhouder dit voorjaar geen lammetjeskijkdagen houden.

Beheer
WP Admin