AkkerbouwNieuws

‘Saldo van houtteelt voor bio-energie is te laag’

Antwerpen – De teelt van populieren en wilgen voor de energieproductie is zonder subsidie niet rendabel. Het saldo blijft zo’n 70 euro per hectare onder dat van andere akkerbouwgewassen.

 

De Universiteit van Antwerpen doet onderzoek naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Daarvoor is een houtperceel aangelegd in het Belgische Lochristi. Het hout van snelgroeiende populieren en wilgen (ook wel griendhout) wordt gebruikt voor de productie van warmte en elektriciteit.

Onderzoeker Ouafik El Kasmioui concludeert dat de teelt niet rendabel is, meldt het Belgische persbureau Belga. El Kasmioui schrijft dat toe aan de lage prijs van biomassa en de hoge pachtprijzen. Volgens hem wordt de houtteelt voor bio-energie pas interessant als fossiele brandstoffen duurder worden. El Kasmioui stelt dat Vlaanderen de teelt van biomassa onvoldoende ondersteunt om de teelt rendabel te maken.

Het onderzoek toont verder aan dat het twee jaar kost om alle energie terug te winnen die nodig zijn om een perceel met populieren en wilgen aan te leggen. De uitstoot van CO2 ligt na twee jaar op 54 procent van de uitstoot bij gebruik van alleen fossiele brandstoffen.