RundveeAchtergrond

Russen vinden salmonella in Belgische babymelk

Brussel – Een kleine twintig kinderen in een stadje het noorden van het Russische Irkoetsk hebben salmonellose opgelopen. Oorzaak lijkt Belgische melkpoeder van het merk Damil 1. Dat is volgens de Russische autoriteiten besmet met Salmonella Oranienburg.

De poeder is geproduceerd bij Belgomilk, onderdeel van Milcobel. Directeur Luk van Gelder zegt nog geen idee te hebben of en zo ja, waar de besmetting is ontstaan. Volgens het eigen kwaliteitscontrolesysteem, gecontroleerd door twee onafhankelijke laboratoria, was de betreffende partij veilig. De officiële melding van de besmetting is gedaan via het de International Food Safety Authorities Network van de FAO.

De melkpoeder is via handelsbedrijf Fasska uit Louvain-la-Neuve naar Rusland verkocht. Fasska werkt nauw samen met Milcobel. Beide bedrijven hebben in 2002 de joint venture Fassbell opgericht. De Belgische voedselautoriteit FAVV heeft vastgesteld dat de besmette pakken die in Rusland zijn gevonden, afkomstig zijn uit een productiecharge van 19 ton. Van deze hoeveelheid is 16 ton uitgevoerd naar Rusland in januari 2011. De overige 3 ton is vermengd met andere charges en verzonden naar een aantal landen buiten de EU. FAVV wil niet kwijt om welke derde landen het gaat.

Volgens Russische media is de verkoop van Damil 1 ook in andere regio’s stilgelegd. In totaal zestien kinderen van twee tot zeven maanden oud en twee volwassenen in Oesolje Sibirskoe zouden ziek zijn geworden van de melkpoeder. Daarop zijn 1.788 pakken Damil-melkpoeder voor babyvoeding uit de verkoop gehaald. FAVV vermoed dat de besmetting plaatsgevonden heeft tijdens de verpakking van de poeder.

Beheer
WP Admin