AlgemeenAchtergrond

Russen beperken quota VS pluimvee- en varkensvlees

Rusland heeft de importquota voor Amerikaans pluimveevlees en varkensvlees voor 2010 ingekrompen.

Dat meldt persbureau Reuters. Het quotum voor pluimveevlees bedraagt 600.000 ton. Het was 750.000 ton. Het quotum voor varkensvlees gaat van 100.000 ton in 2009 naar 57.500 ton volgend jaar.

De inkrimping van de pluimveevleesquota was wel zo’n beetje verwacht, aldus Jim Sumner voorzitter van de Amerikaanse exportorganisatie voor pluimveeproducten Poultry and Egg Export Council. “We zouden graag meer willen exporteren, maar we realiseren ons dat de Russen druk bezig zijn de binnenlandse productie op te voeren.”

Op de achtergrond speelt voor de Amerikanen ook in Rusland het probleem van de chloorontsmetting van pluimveevlees. De Europese Unie accepteert deze methode niet. De Russen hebben in het verleden ook gedreigd om deze reden te stoppen met import van Amerikaans pluimveevlees. Een definitieve beslissing is echter uitgesteld. De Amerikanen hebben de Russen nu een rapport overhandigd dat moet aantonen dat het Amerikaanse vlees veilig is.

Vanuit de varkenssector wordt teleurgesteld gereageerd. De Amerikaanse varkenshouderij heeft een zwaar jaar achter de rug met een slechte prijsvorming als gevolg van de economische crisis en de perikelen rond de Mexicaanse griep. Deze ziekte wordt in de VS nog steeds gerelateerd aan de varkenshouderij en heeft een drukkend effect op de vraag naar varkensvlees.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin