AlgemeenAchtergrond

Rusland verdubbelt de invoer van Conférence

Rusland heeft in november 72 procent meer groente en fruit uit Nederland ingevoerd.

Het is vooral het gevolg van een verdubbeling van de invoer van Nederlandse Conférence, en geen teken van een structureel markt-herstel, denkt de handel.

De grotere uitvoer van groente en fruit naar Rusland tilt de uitvoergroei naar landen buiten de EU die maand op met 35 procent. Ook Noorwegen nam in november meer producten af. Op markten binnen de EU nam de uitvoer in november af met 3 procent.

De forse stijging van de uitvoer naar Rusland in november zorgt ervoor dat het land de achterstand inloopt. Tot en met oktober bleef de teller voor de export naar Rusland op minus 27 procent steken, met november erbij is dat nog 21 procent in de min.

Signalen voor een structureel herstel van de Russische vraag zijn er nog niet, blijkt uit de exportcijfers. De uitvoer van tomaten, witte kool en andere traditionele producten steeg nauwelijks. Russische kopers komen vooral af op de lagere prijzen Conférence van dit jaar, stelt de handel.

In september, oktober en november is de totale uitvoer van Nederlandse peer wel duidelijk aangetrokken in vergelijking met 2008, maar niet genoeg om de achterstand uit de eerdere maanden in te lopen. Die achterstand bedraagt nu namelijk 21 procent.

Over het hele jaar 2009 bezien (exclusief december) is een toename van de export te zien bij tomaat (plus 12 procent), paprika (plus 10 procent), komkommer (plus 3 procent), aubergine (11 procent), maar ook bij producten als knolselderij en schorseneer.Dalingen in de uitvoer zijn te zien bij peen, peer, appel, champignon, witte kool en prei.

De totale uitvoer van verse groente en fruit van Nederlandse origine is in de eerste elf maanden van 2009 bijna even groot geweest als in dezelfde periode in 2008. Tot december bedroeg de uitvoer 2.229 miljoen kilo, in 2008 was dat 2.232 miljoen kilo. Er is wel een kleine verschuiving zichtbaar. De uitvoer binnen de EU steeg 1 procent. Naar derde landen daalde de uitvoer met 8 procent.

Beheer
WP Admin