RundveeAchtergrond

Rusland dwingt reorganisatie zuiveltoezicht af

Moskou – De Nederlandse veterinaire instanties hebben ingestemd met een aanpassing van structuur van het toezicht op de zuivelindustrie en met de overdracht van het exporttoezicht naar de centrale organisatie. Ook zal Nederland de lijst van bedrijven die zijn gecertificeerd voor export naar Rusland aanpassen. Dit meldt de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil alleen maar kwijt dat ze een goed gesprek heeft gehad met de Russen en op korte termijn zal werken aan een aantal verbeteringen. De Russische veterinaire dienst stelt dat de afspraken over de aanpassingen vrijdagochtend zijn gemaakt tijdens een audio- dan wel videoconferentie met de NVWA.

De reorganisatie van het toezicht lijkt met name het COKZ in Leusden te treffen, dat gedelegeerd toezicht uitvoert op de zuivelketen. Enkele jaren geleden maakte ook de Europese Commissie bezwaar tegen deze constructie, maar Brussel lijkt zich hierbij te hebben neergelegd. De Russen doen dat niet en begrijpen niet dat een ‘privaat bedrijf’ het toezicht uitvoert dat volgens hen bij een overheidsinstantie hoort te liggen.

De aanpassingen komen na twee inspecties van de Russen bij met name kaasbedrijven. De eerste inspectie vond plaats van 29 september tot en met 12 oktober, de tweede was van 12 tot en met 14 november, zo meldt Rosselkhoznadzor. Bij deze inspecties werden volgens de Russen diverse gebreken geconstateerd.

De Russen willen ook dat alle bedrijven die niet in hun geheel zijn gecertificeerd voor export naar Rusland, worden geschrapt van de exportlijst. Nederland krijgt een maand de tijd om deze aanpassingen door te voeren. Is deze klus niet op tijd klaar dan zal Rusland “die maatregelen nemen die nodig zijn om de aanvoer van dierlijke producten veilig te stellen”, zo heet het.

Voor het in orde brengen van de Schmallenberg-certificering van stamboekvee krijgt Nederland een week.

Beheer
WP Admin