AlgemeenAchtergrond

Rusland dreigt met importstop België

Rusland dreigt de import van consumptieaardappelen uit België stop te zetten.

Het Russische bureau voor de voedselveiligheid Rosselkhoznadzor heeft opnieuw in een partij aardappelen uit België het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis gevonden.

Volgens het bureau gaat het om een partij van 55 ton tafelaardappelen. De aardappelen zijn voor industriële verwerking afgevoerd, meldt Rosselkhoznadzor. “Als we vaker dergelijke vondsten doen, kunnen beperkende maatregelen volgen.”

Rusland sloot begin van de zomer de markt voor groente en fruit met een Nederlands certificaat voor fytosanitaire controles van het Nederlandse Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). De export zakte daarna in. Nederlandse handelaren kiezen sindsdien voor Belgische havens om de producten naar Rusland te brengen. De Belgische inspectiediensten worden tot nu toe nog wel door Rusland erkend.

Op 15 oktober was het aardappelcysteaaltje ook ontdekt in een scheepslading aardappelen uit België. In negen partijen aardappelen aan boord werd het aaltje gevonden. Volgens Rosselkhoznadzor hadden vijf van deze partijen aardappelen een certificaat dat was afgegeven door de Belgische keuringsdienst FAVV. Twee partijen hadden een certificaat van de Nederlandse PD. Twee partijen hadden een Frans certificaat.

Frankrijk heeft al eerder een waarschuwing gekregen van Rosselkhoznadzor. Vorige maand werden twee scheepsladingen uit Frankrijk met aardappelen gecontroleerd. Ook in die partijen werd het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis gevonden. Volgens Rosselkhoznadzor moeten aardappelen die in Rusland worden geïmporteerd vrij zijn van het aaltje. In september vond de Russische voedselautoriteit de fruitmot Grapholitha molesta in een lading perziken uit Frankrijk. “Wij hebben twijfels over de deskundigheid waarmee de Franse keuringsdiensten de fytosanitaire controles uitvoeren.”