AlgemeenAchtergrond

Ruimte groei van biologische melkplas

Op de Nederlandse markt voor biologische zuivel is ruimte.

“Er kan zo 10 miljoen liter bij”, zegt Maurits Steverink, ketenmanager van de Taskforce Biologische Landbouw. De ketenmanager sprak op het praktijkcentrum in Aver Heino in het kader van een informatiebijeenkomst voor gangbare veehouders met interesse in een biologische bedrijfsvoering. Duidelijk werd dat er vooral voor de extensieve bedrijven mogelijkheden bestaan.

Dat betekent kort samengevat een productie van niet meer dan 12.000 liter melk per hectare. Er is volgens Steverink nog een grote groep veehouders die slechts met een geringe ingreep in de bedrijfsvoering een economische meerwaarde kan realiseren. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 140 miljoen liter biologische melk geproduceerd. “De sector groeit, en blijft groeien”, aldus Steverink. Instappen is volgens hem een kwestie van timing in samenspraak met een verwerker. Het evenwicht op de biologische markt is fragiel. Een kleine overproductie leidt al snel tot lagere prijzen. “Het is een kwestie van gas geven met je voet op de rem”, aldus Steverink.

Dip

In 2008 was er een dip vanwege tegenvallende resultaten in Engeland. Dat zorgde voor een teveel aan biologische melk. Dat lijkt nu echter achter de rug. De vooruitzichten op de lange termijn zijn volgens Steverink goed. Van de consumentenbesteding aan zuivel in Nederland gaat volgens hem zo’n 3 procent naar biologische producten. In vergelijking met bijvoorbeeld Denemarken (30 procent) is dat weinig. “Maar Denemarken is 15 jaar eerder begonnen met het in de markt zetten van biologische zuivel”, aldus Steverink.

Hij ziet momenteel vooral een toename in biologische zuivelconsumptie bij de bedrijfscatering. “Grote bedrijven schakelen steeds meer over op biologische producten,” aldus de ketenmanager. Ook verwacht hij dat supermarkten steeds meer biologische zuivel als huismerk aan gaan bieden.

Beheer
WP Admin