AlgemeenAchtergrond

Rokende jongeren kiezen rokende vrienden

Rokende jongeren kiezen vaak vrienden met hetzelfde rookgedrag als zij zelf.

Ze laten zich in mindere mate beïnvloeden door jongeren die andere rookgewoonten hanteren. Dat blijkt uit onderzoek van Liesbeth Mercken van de Universiteit Maastricht waarop zij 20 november hoopt te promoveren.

De meeste westerse landen zien een toename van het aantal rokers onder adolescenten Van de jongeren van 13 jaar rookt tussen de 3,5 en 12,5 procent regelmatig. Naarmate de adolescent ouder wordt, neemt het roken toe en groeit ook de kans op verslaving.

Mercken bestudeerde de gegevens van een Europees onderzoek naar het rookgedrag van jongeren en hun relaties in zes Europese landen. De adolescenten werden op vier momenten ondervraagd: 1998, 1999, 2000 en 2001. Onder rookgedrag wordt de wekelijkse hoeveelheid gerookte sigaretten verstaan.

Aan de hand van een nieuwe statistische analyse van de Europese database kwam Mercken tot de conclusie dat vriendschappen een belangrijke rol spelen in het rookgedrag van jongeren. De adolescenten selecteren elkaar op rookgewoonten. Ze kiezen de gewenste vrienden. Hoewel er vriendschappen zijn tussen rokers en niet-rokers, kiezen de rokende jongeren over het algemeen voor een rokend maatje. De niet-rokers sluiten vriendschap met gelijkgestemden.

Jongeren laten zich in mindere mate beïnvloeden door vrienden met andere rookgewoonten, concludeert Mercken. “Als het rookgedrag tussen twee vrienden verschillend is, passen ze zich niet noodzakelijk aan elkaars rookgedrag aan. Doordat jongeren elkaar selecteren op gelijk rookgedrag is dat gedrag al hetzelfde en hebben ze zich niet door elkaar laten beïnvloeden, maar bijvoorbeeld door hun ouders”, aldus Mercken.

De onderzoekster keek ook naar verschillen tussen jongens en meisjes. De beïnvloeding in vriendschapsnetwerken bij meisjes was iets groter dan bij die van jongens.

Beheer
WP Admin