AlgemeenAchtergrond

RMO: overheid kan veel zuiniger

De overheid kan veel zuiniger werken.

Nu heerst er bij veel overheidsdiensten een cultuur waarin het geld wordt opgemaakt, uit vrees om het volgende jaar op de begroting gekort te worden. Dat stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling maandag in een advies aan het kabinet.

Volgens de RMO kan een “cultuur van zuinigheid” een forse besparing op de overheidsuitgaven opleveren. De prikkel om zuinig te zijn, is nu structureel afwezig. Eerder is het zo dat het opmaken van het budget beloond wordt.

Het advies van de Raad is geschreven in het kader van de ‘brede heroverwegingen’ waarbij ambtenaren op twintig beleidsterreinen zoeken naar mogelijkheden om 20 procent te bezuinigen op de overheidsuitgaven. De Raad waarschuwt voor generieke bezuinigingen waar mensen soms de dupe van worden. Dat moet dan later weer gecorrigeerd worden, wat weer extra geld kost.

Bovendien, zo stelt de RMO, leidden bezuinigingen vaak tot reorganisaties die uiteindelijk ook weer meer geld kosten. De overheid zou veel geld kunnen besparen door allerlei coördinatielagen te schrappen. “Dit komt bovendien de kwaliteit en de nabijheid van de dienstverlening ten goede”, aldus de RMO.

De Raad vindt dat de overheid ook meer ruimte moet geven aan de samenleving om dingen zelf te doen. Het beleid van risicopreventie en monitoring van de jeugd heeft bijvoorbeeld een aanzuigende werking op de wachtlijsten. “Eigenlijk springt de overheid in een gat dat de sociale omgeving laat liggen en waardoor diezelfde omgeving ook steeds minder haar verantwoordelijkheid kan nemen. Door de kringen rondom gezinnen zelf meer aan zet te laten zijn, kan een dubbele doelstelling worden behaald: zowel besparing als meer betrokkenheid”, aldus de RMO.

Beheer
WP Admin