AlgemeenAchtergrond

‘Risico’s op agrarische grondstoffenmarkt niet weg’

Boeren en verwerkers van agrarische producten hebben blijvend te maken met uiterst onzekere markten.

China bepaalt in de toekomst in hoogst belangrijke mate de veevoerprijzen van Europa. Dat zei directeur Rhandy Macnack van Cargill Europa vandaag op de jaarvergadering van Nevedi, de koepelorganisatie van veevoerproducenten.

Volgens Macnack zijn de risico’s voor verkopers en aankopers van agrarische grondstoffen dramatisch toegenomen. “Het verschil tussen wat vandaag op de markt aan prijzen wordt gerealiseerd, loopt steeds verder uiteen met de koersen op de termijnmarkt Chicago. Het is toenemend een speculatieve markt. De markten waarop wordt afgezet zijn vaak nog regionaal maar de impact van gebeurtenissen op de grondstoffenmarkt is gemondialiseerd.”

China is verantwoordelijk voor 53 procent van de sojameelstromen wereldwijd, aldus Macnack. “Tien jaar geleden deden ze 8 procent. Als China beweegt, beweegt de wereld. Als China koopt om voorraden op te bouwen, zoals nu gebeurd is dit jaar, dan stijgen de prijzen enorm. Als China na goede oogsten besluit te verkopen, daalt de prijs enorm. We willen een wereld met minder risico’s maar je kunt China niet uitwissen.”

Beheer
WP Admin