RundveeNieuws

Risico op infectie blauwtong niet anders

Lelystad – Het risico op besmetting met blauwtong of het Schmallenberg-virus is dit jaar niet anders dan voorgaande jaren. Dat zegt viroloog Johan Bongers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

Blauwtong komt al een paar jaar niet meer voor in Noordwest-Europa. De gevoeligheid van de veestapel is de laatste jaren wel weer toegenomen, omdat er nauwelijks nog natuurlijke bescherming is tegen het virus en omdat er steeds minder gevaccineerd wordt tegen het virus. “We weten niet hoe het blauwtongvirus type 8 destijds in Nederland is gekomen. Het risico dat het virus terugkomt is aanwezig, maar niet groter of kleiner dan de introductie van een ander type blauwtong”, legt Bongers uit. Hoe groot het risico op introductie is, is moeilijk te meten. In Zuid-Europa komt nog blauwtong voor, maar andere typen dan destijds in Nederland.

Het risico op besmettingen met het Schmallenberg-virus is dit jaar net zo groot als vorig jaar. “Vorig jaar was er niet of nauwelijks schade door dit virus, mede omdat vrijwel de hele veestapel beschermd is door natuurlijke afweerstoffen”, zegt Bongers.  In 2011 raakte naar schatting 80 tot 100 procent van de schapen en runderen besmet met het virus dat vooral tot problemen leidt bij drachtige dieren. Uit onderzoek van CVI bleek vorige maand dat het virus nog wel circuleert in Nederland, ondanks dat het grootste deel van de veestapel immuun is geworden voor het virus.

Veehouders kunnen volgens Bongers weinig doen om infecties met de ziekten die verspreid worden door insecten te voorkomen. “Het enige dat veehouders kunnen doen, is alert zijn op ziektesignalen.”

Beheer
WP Admin