AlgemeenAchtergrond

Rijk Zwaan

Rijk Zwaan is al 80 jaar toonaangevend in de groente- en zaadveredeling. Het bedrijf opereert internationaal en is actief in zo’n 25 landen.

Rijk Zwaan heeft zich ontwikkeld van een klein verkoopkantoor tot een bedrijf dat in de top10 van zaadveredelaars wereldwijd behoort. In Nederland is de veredelaar in de groente zeer dominant: 70 procent van alle sla en spinazie die hier wordt geproduceerd, is ontwikkeld op de klei van Fijnaart. Rijk Zwaan is ook een Nederlandse grootmacht als zaadleverancier voor tomaat, komkommer en paprika.

Het ‘familiebedrijf’ kent een unieke eigendomsverhouding: 86 procent van de aandelen is in handen van drie families (Ben Tax, Maarten Zwaan en Anton van Doornmalen, na in 2002 Cebeco te hebben uitgekocht), de rest is in bezit van het personeel via certificaten. De helft van de circa 1.400 medewerkers werkt op de Nederlandse vestigingen in De Lier en Fijnaart.

Rijk Zwaan zegt weinig hinder van de crisis te hebben. Het bedrijf groeit omdat de afzet van groente en fruit ook toeneemt, aldus de directie. Het knappe van deze kleine zelfstandige speler is dat die de omzet jaar op jaar weet te vergroten en ook mooie positieve resultaten blijft boeken.

Financieel

Rijk Zwaan boekte wereldwijd in 2009 een omzet van 173 miljoen euro. De netto winst daalde van 19,6 naar 11,9 miljoen euro.

Adres

Rijk Zwaan Nederland
Burgemeester Crezeelaan 40
2678 KX De Lier

Website

Rijk Zwaan

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Beheer
WP Admin