AlgemeenAchtergrond

REO veiling lonkt naar partners in Nederland

De Belgische veiling Roeselare En Omstreken (REO) wil actief gaan samenwerken met Nederlandse afzetpartijen.

Zo ziet de veiling kansen voor simultaan veilen met veiling ZON, maar kunnen samenwerkingen ook uitmonden in fusie. Dat zegt algemeen directeur Paul Demyttenaere van de REO veiling. ”Wij staan met de uitgestoken hand. Ik denk bijvoorbeeld aan het simultaan veilen van prei met de Venlose regio. Ik heb het niet afgestemd met ZON-bestuurders, maar het lijkt kansrijk.”

Volgens Demyttenaere is de productie in Nederland en Vlaanderen sterk vergelijkbaar, maar ook de veilingcultuur en organisatiezaken als personeel. ”Het is niet zo vreemd als er uit Nederland naar België wordt gekeken voor samenwerking of dat wij in Nederland kijken.”

De veiling werkte eerder samen met Profruco en Zeeuwse telers in een simultaan veilsysteem voor hardfruit en onderhield al contacten met ZON.

Demyttenaere was op voorhand enthousiast over de voorgenomen fusie tussen ZON en Fruitmasters. ”Dat partijen over de grenzen van product elkaar zouden vinden, was heel hoopvol geweest. Het is niet gelukt en ik begrijp dat dat te maken heeft met cultuurverschillen tussen groente en fruit.”

Renaat Kuipers, directeur van de Belgische fruitveiling Haspengouw, heeft nog geen signalen gekregen van gesprekken tussen Nederlandse en Belgische veilingen. Onwaarschijnlijk is het niet. ”Het is zeker niet een stap te ver, fusies zitten ingebakken in coöperaties, maar wij kiezen met de associatie voor producentenorganisatie EFC met partners uit andere landen een alternatieve benadering.”

Beheer
WP Admin