AlgemeenAchtergrond

Record voor deeltjesversneller CERN

De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC) bij Genève, heeft een nieuw record voor energie gevestigd.

Dat maakte het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) vandaag bekend.

Het CERN heeft twee protonenbundels afgevuurd met een kracht van 1,18 tera-electronvolt, dat is meer dan een biljoen volt. De LHC is nu de krachtigste deeltjesversneller ter wereld. Het oude record stond op naam van de Tevatron in het Amerikaanse Chicago.

In de cirkelvormige tunnel van 27 kilometer lengte, honderd meter onder de Zwitserse en Franse grond, kunnen delen van atomen met elkaar in botsing worden gebracht. Daarbij komen fragmenten vrij die wetenschappers inzicht geven in de kleinste bouwstenen van de materie. Het doel is uiteindelijk om de deeltjes te laten botsen bij een energie van rond de 7 biljoen volt.

De deeltjesversneller werd vorig jaar september in gebruik genomen, maar raakte al na negen dagen ernstig beschadigd door kortsluiting. Het duurde meer dan een jaar voor de deeltjesversneller weer bruikbaar was. CERN is bijzonder tevreden met de resultaten die zijn geboekt, sinds de deeltjesversneller op 21 november weer werd opgestart.

Beheer
WP Admin