AlgemeenAchtergrond

Rechters oordelen over voorbereiden aanslagen

De rechtbank in Rotterdam bepaalt vandaag of de eerder voor overvallen veroordeelde Eric Jan Q. zich bezighield met het voorbereiden van terroristische aanslagen in Nederland.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twaalf jaar cel tegen de 38-jarige Vlaardinger.

Het OM is ervan overtuigd dat er doden en gewonden waren gevallen als de grondstoffen voor explosieven die op het schuiladres van de man werden gevonden, tot ontploffing waren gekomen. De politie vond ook kaarten en beeldmateriaal. Het ging daarbij onder meer om foto’s van de rechtbank in Rotterdam, Hotel New York in die stad en het Botlekgebied. Ook had Q. foto’s van beveiligingsmaatregelen in het centrum van Den Haag op Prinsjesdag, kaarten van het Botlekgebied en van het traject van de HSL.

Als Q. wordt veroordeeld, komt dat boven op de veertien jaar gevangenisstraf die hij in 2003 kreeg voor een aantal zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Rotterdam. De politie betrapte hem in november 1999 op heterdaad bij een overval op het Centraal Station in de Maasstad. Na een schotenwisseling, waarbij op het drukke Stationsplein zeker vijftig kogels werden afgevuurd, kon de politie hem in de boeien slaan.

Nog voordat de rechtbank uitspraak deed, ontsnapte Q. uit de Rotterdamse gevangenis de Schie. Vervolgens was de Vlaardinger lange tijd voortvluchtig en bereidde hij volgens het OM diverse misdrijven voor.

Beheer
WP Admin